Χατζηπέτρου 6, Καλαμπάκα

6974123473 - 2432077300

info@dimasibarbara.gr

Οφθαλμολογικό Ιατρείο Βαρβάρας Δημάση

ΟΦΘΑΛΜΟΣ Κ ΣΔ

Σακχαρώδης διαβήτης είναι μια συχνή νόσος που αφορά όλες τις ηλικίες. Μια από τις συνέπειές της είναι και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλ. η προσβολή του αμφιβληστροειδούς (του βυθού του ματιού πιο απλά), με την μορφή της αλλοίωσης των αγγείων λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα.Η Δ.Α. είναι από τις πλέον ύπουλες ασθένειες. Ακόμη και όταν συμβαίνουν σοβαρές αλλαγές στο μάτι, ο ασθενής μπορεί να μην έχει συμπτώματα και να μην αντιλαμβάνεται την βαρύτητα της κατάστασης.

Η όραση μπορεί να μην μεταβληθεί μέχρι που η Δ.Α. να εξελιχθεί σε πιο προχωρημένα στάδια.

Η ΔΑ χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : τη μη παραγωγική και την παραγωγική.

1) Στη μη παραγωγική μορφή υπάρχει διαρροή από τα μικρά αγγεία του βυθού, που φαίνεται στη βυθοσκόπηση ως μικρές αιμορραγίες και σακκοειδείς διευρύνσεις των αγγείων, τα μικροανευρυσμάτια (αμφ/πάθεια υποστρώματος).

Στη διαβητική ωχροπάθεια προσβάλλεται η ωχρά κηλίδα (με την οποία έχουμε την κεντρική, ευκρινή όραση) και παρουσιάζει οίδημα, αιμορραγίες, εξιδρώματα, με σοβαρή μείωση της οπτικής οξύτητας.

2) Στην παραγωγική μορφή, που είναι και η σοβαρότερη, λόγω της ισχαιμίας και υποξίας του αμφιβληστροειδούς, παράγονται νέα αγγεία, τα οποία όμως είναι παθολογικά και εύθριπτα και έχουν την τάση να αιμορραγούν.Μπορεί να εμφανιστεί ενδουαλοειδική αιμορραγία, με μεγάλη μείωση της οπτικής οξύτητας. Οταν η νεοαγγείωση γίνει στην ίριδα, προκαλείται νεοαγγειακό γλαύκωμα.

Όταν δημιουργηθεί ουλώδης ιστός, δημιουργούνται έλξεις και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Η πιθανότητα εμφάνισης Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωση του διαβήτη το 25% των ασθενών εκδηλώνει αλλοιώσεις από τα μάτια. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60% στα 10 χρόνια και στο 80% στα 15 χρόνια. Αν και η καλή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αμφιβληστροειδοπάθειας παρ’όλα αυτά διαπιστώνεται ότι οι οφθαλμικές βλάβες μπορούν να εξελίσσονται ακόμη και σε καλώς ρυθμισμένους ασθενείςΟι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση με βυθοσκόπηση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδούς για στοιχεία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Άλλες παθήσεις

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα

9:00 – 13:30
18:00 – 20:30

Τρίτη

9:00 – 13:30
18:00 – 20:30

Τετάρτη

9:00 – 13:30

Πέμπτη

9:00 – 13:30
18:00 – 20:30

Παρασκευή

9:00 – 13:30
18:00 – 20:30

Σάββατο

Κλειστό

Κυριακή

Κλειστό